Alexander Stubb vieraili perjantaina Oulussa. Valkeassa pidetyn yleisötilaisuuden jälkeen jäsenistö kokoontui kuulemaan presidenttiehdokkaan ajatuksia Hotelli Scandic Stationiin. Ehdokas kertoi pääteemojansa, jonka jälkeen jäsenet pääsivät kyselemään heille tärkeitä kysymyksiä. Alexin esiintymisessä ja puheissa näkyi selkeästi kaikki se kokemus, jota hän on kerryttänyt vuosien varrella. Stubb haluaa keskittyä presidentille sopivien yhteiskunnallisten teemojen laajempaan palettiin, mitä ehkä aiemmin. Selkeästi hän haluaa löytää valtavirrasta niitä asioita, jotka yhdistävät meitä kansakuntana. Tilaisuudessa mukana olleille välittyi kuva erinomaisesta ehdokkaasta, josta saamme koko Suomen presidentin.

Kärkiteemana Stubbilla tulee väistämättä olemaan ulkopolitiikka ja erityisesti Suomen asema osana läntistä puolustusliitto Natoa. Olemme vasta liittyneet Natoon, joten erilaiset suhteet ovat vielä muotoutumassa uudessa tilanteessa

Keskinäiset sopimukset Yhdysvaltojen kanssa lisäävät kaupankäynnin mahdollisuuksia, lisäksi Suomen merkitys globaalin geopolitiikan näyttämöllä tulee merkittävästi kasvamaan.

Toisena asiana Stubb nosti esille entistä populaarisemmaksi muuttuneen politiikan – se ei näy ainoastaan poliitikkojen puheessa, vaan myös siinä, että päätöksistä on tullut osa ihmisten identiteettiä. Tämä kehitys on osittain hyvin huolestuttavaa, koska identiteetistä on vaikea tehdä kompromisseja tai sopimuksia. Suomi on kuitenkin rakennettu erittäin pitkän konsensuksen pohjalle, jota on yhä vaikeampi tulevaisuudessa saavuttaa, jos sopijaosapuolista tuntuu, että suostuessaan sopimukseen luovuttavat osan identiteetistään.

Viimeisenä Stubb toi oman näkemyksensä tulevaisuuden kehitykseen. Työtehtävissään ulkomailla hän on päässyt tutustumaan tekoälyteknologioiden kanssa.

Hän pitää kehitystä osittain huolestuttavana, koska läntinen maailma on perustettu datan yksityisyydelle.

Lainsäädäntö huomioi nykyisin vain osittain tulevaisuuden teknologiat ja yksityinen tieto pitää jatkossakin turvata niin, että se loppupelissä on henkilön omissa käsissä.

Alexander Stubb nimetään virallisesti Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa 28.10. Espoon Dipolissa. Tämän jälkeen hän kiertää ehdokkaana eri puolilla Suomea, joten tulemme näkemään hänet vielä uudestaan Oulussa.