Brysselistä kuului kutsu ja senhän me mielellämme otimme vastaan. Kyllä kannatti!
Matkan kokonaisuus oli aivan loistavasti rakennettu, erityisen suuret kiitokset Pia-Marialle ja Sirpalle.

Pääsimme tutustumaan Euroopan Parlamenttiin, Euroopan komission petosten torjuntayksikköön Olaf:iin ja Euroopan komissioon, jossa meille kerrottiin Jutta Urpilaisen kabinetin toiminnasta.

Parlamentin toiminnasta saimme paljon, paljon tietoa ja paljon, paljon lisää ymmärrystä siitä, mitä EU oikeasti on. Päätöksiä ei tehdä ihan vaan niin, että istutaan asian äärelle ja tehdään päätös, monen monia mutkia ja neuvotteluja jokainen asia vaatii. Hyvä niin, parlamentti toimii todella isojen asioiden äärellä.

Ville Itälä kertoi meille petosten torjuntayksikön toiminnasta ja siitä, mitä kaikkea ihmeellistä voi tulla vastaan, kun rahaa lähdetään seuraamaan.

Vierailimme myös Euroopan Historia talossa. Aivan mieletön kokemus. Historian tapahtumat ovat toki aikuisille tuttuja, mutta se kerronnan erilainen tapa ja taitavuus, oli aivan ainutlaatuista.
Osa meistä ehti tutustua Luonnontieteen museoon – monipuolinen ja tosi mielenkiintoinen tarinan rakenne sielläkin. Brysselin keskustassa oleva henkeäsalpaavan kauniissa kirkossa, Cathédrale des Saints Michel et Gudule, asui hiljaisuus ja rauha.
Kaupungin pääaukio, Grand Palace oli erikoisessa kauneudessaan jotain ainutlaatuista. Useita kertoja siellä piti käydä ihmettelemässä, ei vaan ihmeellisiä rakennuksia valaistuksineen vaan myös brysseliläisten ja turistien vilinää – ihan oli elämisen makua siellä.

Matkan onnistumisen kannalta matkakumppanit ovat hyvin tärkeässä roolissa. Kiitos Kaisa, Tapio ja Veli-Pekka, ilman teitä matka ei olisi ollut niin hyvä kuin se oli.
Ja ajatelkaa, maksuautomaatit osasivat automaattisesti käyttää suomen kieltä. Eli, olemme oikeasti eurooppalaisia.

Tiedon jano jäi kyllä taskuun, täytyy tutkia enemmän päätöksenteko prosessia ja Parlamentin, Olafin sekä komission toimintaa.


https://www.europarl.europa.eu/portal/fi
https://anti-fraud.ec.europa.eu/index_fi
https://commission.europa.eu/index_fi